Porto Franco III hoone saavutas täiskõrguse
13.05.2021

Baltikumi läbi aegade suurim kinnisvararaarendus Porto Franco saavutas järgmise ehitusetapi täiskõrguse ja eile toimunud sarikapeo käigus võeti hoone küljest pidulikult maha sarikapärg.

Porto Franco juhatuse esimehe Rauno Tederi sõnul on hoone täiskõrguse saavutamine üks oluline verstapost kogu arenduse valmimise protsessis. „Arenduse valmimine liigub edasi heas tempos ja eile sarikapidu pidanud hoone büroodesse saavad üürnikud sisse kolida juba järgmisel aastal,“ ütles Teder.

Mereäärsel suurarendusel on viis maapealset korrust, mille all on kogu kompleksi ulatuses kolm korrust maa-alust parkimismaja. Mere äärde parkimimaja ehitus on Eestis erakordne: esmakordselt mindi vee äärde ehitamisel 12 meetri sügavusele ehk 10 meetrit allapoole merepinda. Rauno Tederi sõnul soovib Porto Franco anda oma panuse linnakeskkonna inimkesksemaks muutumisse. „1200-kohalise maa-aluse parkla rajamisega anname võimaluse viia muidu linnatänavatel parkivad autod sealt ära ning seeläbi vähendada oluliselt piirkonna mürataset, õhusaastet, tolmutaset ja liikluskoormust. See muudab piirkonna avaliku ruumi ja linnakeskkonnana oluliselt atraktiivsemaks,“ rääkis Teder

Porto Franco III hoone brutopind on 10 856 m2. Hoone 2.-5. korrusele tulevad büroopinnad, kus üüripinda kokku ca 6 654 m2. Esimene korrus jääb kaubandusele, üüripinnaga kokku ca 786 m2.

Arenduse III hoone peale kulus maapealses osas ca 5000 m3 betooni. Kogu Porto Franco arenduse betoonimaht on ca 100 000 m3. Peale III hoone betoonitööde valmimist on veel valada betooni ca 4 500 m3 ehk 4,5 protsenti kogumahust.

Betoonivalutöid teostasid firmad Kontek Int AS ja NOBE. ”Antud etapi valmimisega oleme ka meie jõudnud enda jaoks olulise tähiseni, sest ettevõtte 30-aastase ajaloo jooksul ei ole me ühel objektil sellist mahtu betoonkonstruktsioone varem valanud,” ütles Kontek Int juhatuse liige Mart Urbas. ”Just betoonitööde mahult ei ole Eestis Porto Francole midagi varasemast kõrvale panna ja meil on hea meel, et just meie ettevõttel oli võimalus selles projektis Porto Francole partneriks olla.”

Sarikapidu toimus vabas õhus ning sellel osalesid vaid igapäevaselt koostöötavad inimesed, külalisi seekord turvalisuse huvides ei kutsutud. Sarikapeo osalejad kandsid maske, desinfitseerisid käsi ja jälgisid muidu ettevaatusreegleid. Haigena üritusel viibimine oli rangelt keelatud.

Porto Franco on keskkonnasõbralikult ehitatav unikaalne kinnisvaraarendus, mis avab Tallinna kesklinna merele. Porto Franco arendusse investeeritakse ca 200 miljonit eurot ning uues mitmefunktsioonilises linnakvartalis saab olema pinda enam kui 150 000 m2. Kompleks koosneb kolmest maa-alusest korrusest 1 200-kohalise parkimismaja ja kaubanduse üüripindadega ning viiest maapealsest korrusest kaubanduskeskuse, bürookeskuse ja hotelli tarbeks. Porto Franco 150 000 m² hakkavad tegutsema kohvikud ja restoranid, kauplused ja hüpermarket, hotell ning hulgaliselt büroosid.

Arenduse ainulaadse kontseptsiooni on loonud arhitektuuribüroo Chapman Taylor London. Porto Franco arhitektid on Ott Kadarik ja Mihkel Tüür arhitektuuribüroost Kadarik, Tüür. Arhitektid.